Netwerken tijdens een online event, hoe doe je dat?

Netwerken-tijdens-een-online-event

Online events zijn niet meer weg te denken in de wereld van vandaag. Aan de keukentafel of op de bank een webinar, conferentie of kennissessie volgen is bijna ‘gewoon’ geworden. Dat neemt niet weg dat de grootste vraag voor organisatoren van online events nog steeds bovenaan staat: hoe zorg ik ervoor dat mijn deelnemers onderling met elkaar in contact komen? Want juist dat specifieke kenmerk van een evenement lijkt online soms lastig te evenaren. We geven je graag een paar tips.

Chatrooms en/of Ronde tafels.

Als je een online evenement of conferentie organiseert, activeer dan de live chat-functie: praktisch alle eventplatforms hebben deze functionaliteit in zich (zo niet, dan is het geen goed platform). In een chatroom of aan een ronde tafel kunnen deelnemers één op één met elkaar in gesprek of plenair. Dan werkt het als een soort discussieforum. Je kunt de gesprekken in de chatrooms ook aanjagen door gespreksleiders of moderators.

Plan ontmoetingen

Een van de redenen om een conferentie of evenement bij te wonen is natuurlijk kennis opdoen, maar netwerken en interessante connecties maken is voor deelnemers vaak net zo belangrijk. Daarom is het handig om deze ontmoetingen mogelijk te maken door middel van een overzichtelijke agenda of programma waarin deelnemers hun ontmoetingen kunnen plannen.

Virtuele lobby

In een virtuele lobby kun je de deelnemers faciliteren om tussen de sessies door met elkaar in contact te komen. Ook kun je ze de gelegenheid geven om de gegevens en referenties van de sprekers in te zien voordat ze de live sessie ingaan. Maak het contact leggen in ieder geval zo eenvoudig mogelijk. Laat in de virtuele lobby ook zien waar jij als organisator op social media te vinden bent, zodat deelnemers je makkelijk kunnen volgen en hun ervaring met jouw online event kunnen delen.

Gamification

Door middel van interactieve polls, spelletjes, quizzes of andere speelse elementen vergroot je niet alleen de betrokkenheid van je deelnemers, maar geef je ze ook iets om onderling over te praten. En als je een leaderboard maakt, zorg je ook nog eens voor een beetje competitie. Reken maar dat dit een gespreksonderwerp is in de virtuele lobby of de chatrooms!

Matchmaking

Maak de deelnemerslijst tijdens het evenement openbaar op het platform en zorg voor handige filters zodat mensen elkaar makkelijk kunnen vinden op bijvoorbeeld gedeelde interesses of vakgebieden. Je kunt deze data tijdens de registratie voor toegang opvragen, of stuur een vragenlijst rond voorafgaand aan het event.

Deel dit artikel